Burtici, rochițe și decoruri pastelate și… multe zâmbete largi – iată ingredientele care compun fotografia de maternitate. Dar, dacă trecem dincolo de frumusețea unei fotografii, vedem mai mult de atât. Vedem speranță, vedem nerăbdare și multă, multă dragoste față de viață. Graviduța din fața noastră devine magie și expiră magie prin fiecare părticică din corpul ei. Dragostea cu care își mângâie burtica, dragostea pe care o citim în ochii ei când îl privește pe bărbatul care a transformat-o în mamă, chimia și legătura care doar într-o familie poate fi regăsită, toate sunt captate și transpuse de către artist în fotografia de maternitate.

În ziua de astăzi, acest tip de fotografie este în trend, însă nu a fost mereu așa. Începuturile sale nu au rădăcini foarte întinse, însă ele sunt foarte puternice. De fapt, motivul pentru care fotografia de maternitate s-a dezvoltat atât de repede este chiar magia pe care o captează și pe care o transmite mai departe. Odată ce micuțul se naște, la sfârșitul celor 9 luni de burtică, totul este despre bebeluș. În schimb, pe parcursul celor 9 luni, totul este despre viitoarea mămică. Și probabil că suntem cu toții de acord că niciodată o femeie nu va fi mai frumoasă decât atunci când este gravidă. La asta s-au gândit și cei de la revista Vanity Fair atunci când au dat startul fotografiei de maternitate.

Start la fotografiat burtici

Până în anul 1991, femeile gravide se îmbrăcau cu haine largi, ca și cum încercau să ascundă burticile. În acest an, revista americană Vanity Fair se hotărăște să facă un cover inedit – un pictorial nud cu Demi Moore, când aceasta era gravidă. Această muncă de pionierat a fost doar începutul pictorialelor cu cele mai cunoscute vedete din lume, iar pe Demi Moore au urmat-o Britney Spears, Jessica Simpson, Angelina Jolie și multe altele.

demi moore maternity

Primul pictorial cu fotografia de maternitate – Vanity Fair, 1991

Cu exemple celebre în fotografia de maternitate, din ce în ce mai multe femei și-au dorit să capteze frumusețea zilelor de graviduțe în fotografii. Bineînțeles, artiștii fotografi au încercat să le ofere acestora cele mai frumoase și emoționante pictoriale din viața lor de viitoare mămici. În studio sau în natură, oricum ar alege graviduțele să realizeze ședința foto, un lucru este cert: emoția de pe chipul lor nu poate fi comparată cu nimic pe lume, iar fiecare fotografie reușește să surprindă unele dintre cele mai importante momente din viața acestor femei.

De ce să alegi fotografia de maternitate?

Corpul unei femei trece prin multe schimbări în timpul gravidității, iar aceste schimbări sunt foarte rapide. Este extraordinar cum o femeie care simte că „a luat proporții” și se consideră neatractivă își poate schimba starea de spirit când privește fotografiile și vede cât de frumoasă este, de fapt. Fotografia de maternitate e mai mult decât o artă – e chiar un sentiment, este o stare de spirit, este o oglindă care li se pune femeilor în față și le arată magia frumuseții lor, ca graviduțe.

Tocmai pentru că organismul femeii se schimbă rapid, sunt multe stări la care ea trebuie să fie atentă, să-și dea seama ce se întâmplă cu ea în această perioadă. De cele mai multe ori, timpul trece mult mai rapid decât putem să realizăm, și nu ne bucurăm suficient de această perioadă minunată din viața noastră. Pe lângă faptul că femeile învață să-și iubească formele rotunjite, date de micuțul lor, ele au ocazia să revadă oricând magia pe care o emanau, pentru că ea e captată cu tot sufletul de către fotograf.

Îmi place ca, în timpul ședințelor foto de maternitate, să fotografiez cadre cu ambii părinți. Există o energie aparte care ia naștere atunci când viitorii părinți interacționează cu burtica, iar eu ador să le dăruiesc acele clipe imortalizate. În plus, atunci când micuțul va crește, va putea să vadă și să simtă din ochii părinților săi cât era de iubit și dorit, încă de dinainte de a se naște, iar asta e de neprețuit.

fotografia de maternitate

Cum se pregătește o graviduță pentru ședința foto?

Toate femeile gravide sunt superbe – cu siguranță cu toții vedem asta. Ca fotograf, vezi cât de confortabil se simte graviduța în fața aparatului de fotografiat, iar acest confort influențează mult calitatea fotografiilor finale. De multe ori, unei femei îi este greu să se deschidă și să se simtă comod în fața camerei, tocmai de aceea îmi doresc de fiecare dată ca ea să se pregătească în toate felurile în care își dorește, pentru că ea este actorul principal.

În primul rând, viitoarea mămică ar trebui să se îmbrace cu hainele în care se simte cea mai frumoasă. Ele nu trebuie neapărat să pună burtica în evidență, ci să fie în concordanță cu starea ei de spirit, să fie culorile care o reprezintă sau cele care o fac să se simtă cea mai frumoasă femeie din lume! Apoi, machiajul său ar trebui să fie cel care îi evidențiază cel mai bine noile trăsături, cele pe graviduță. Mămicile trebuie să se gândească la faptul că aceste fotografii le vor rămâne moștenire pentru tot restul vieții, așa că ele trebuie să facă orice își doresc pentru a se simți frumoase, feminine și iubite.

maternitate

Fotografia de maternitate este specială, așa cum fiecare tip de fotografie este. Magia ei este dată de sentimentul extraordinar pe care graviduța reușește să-l transmită și pe care fotograful reușește să-l capteze. Este foarte important ca viitoarea mămică să se simtă perfect confortabil cu fotograful pe care îl alege, iar munca acestuia să fie pe placul său.

Emoția transmisă de fotografia de maternitate e unică, așa că te invităm să alegi fotograful a cărui artă este cea mai apropiată de tine. Iată cum surprindem noi emoția în fotografii.