Diferențele dintre fotografierea copiilor și fotografierea nou-născuților

„Are doar câteva zile de viață, e prea mic pentru fotografii” – acest gând stă pe buzele multora dintre proaspeții părinți.

„Am suficient timp să-l fotografiez când se va face mai mare” – continuă să le spună rațiunea.

Și chiar așa este, ai toată viața la dispoziție să-l fotografiezi. Însă primele zile din viața lui sunt magice. Cu fiecare zi care trece fizionomia micuțului tău se schimbă. Nu ți-ai dori să păstrezi amintirea primelor sale grimase și a chipului său angelic, dormind?

După ce trece de primele luni de viață și încep să-i apară dințișorii, chipul său are deja contur și știe să-și controleze expresiile, copilul tău va rămâne la fel de frumos. Fotografiile din această perioadă îți vor aminti de primele zile în care personalitatea sa începe să prindă contur. Fiecare perioadă a vieții sale vine cu momentele ei speciale, iar noi putem păstra această magie prin intermediul fotografiilor.

Fotografia de nou-născut are caracteristicile sale proprii, dar la fel putem spune și despre fotografierea copilului. Oricare ar fi vârsta micuțului tău, un lucru trebuie să rămână neschimbat: fotografiile cu el trebuie să îi spună povestea, iar aici intervine măiestria fotografului.

Fotografierea nou-născuților versus fotografierea copiilor

 Micuții noștri cresc pe zi ce trece. Ni se pare că fiecare lucru pe care îl fac e o minune, suntem fascinați de felul cum respiră, cum se mișcă, cum încep să-și susțină singuri greutatea și simțim cum crește bucuria în noi doar când îi privim. Sunt momente pe care am vrea să le retrăim mereu și mereu, iar fotografiile acestor momente pot să ne readucă, peste ani, amintirea acestor momente unice.

Nu cred că ar trebui să alegi doar o vârstă a micuțului la care să-l fotografiezi. Există elemente deosebite pentru fiecare etapă în parte, iar eu tocmai despre asta îmi doresc să-ți vorbesc, ca să poți să păstrezi momentele deosebite chiar atunci când se petrec. Așa, peste ani bucuria ta va fi mai mare.

Vârsta micuțului tău

 Fotografia de nou-născut surprinde chiar primele sale zile de viață. Am fotografiat micuți în vârstă de 4 zile, care au venit la atelierul meu direct din maternitate. Perioada cea mai potrivită pentru fotografia de nou-născut o reprezintă primele sale 20 de zile, deoarece mișcările sale, grimasele, mânuțele și ochișorii lui au o candoare aparte, el nu le poate stăpâni. Este micuțul tău, în forma lui cea mai autentică, surprins în micile momente care îți aduc fericire.

 

Fotografierea copiilor mai mari de un an are propria sa frumusețe. Deja, de la un an încolo, mișcările copilului tău sunt mult mai sigure. Obrăjorii lui sunt altfel conturați, mânuțele lui nu mai stau locului, iar piciorușele devin mai rapide chiar decât puterea ta de a ține pasul cu ele. Fotografiile din această perioadă vor surprinde o personalitate care începe să prindă contur, nerăbdarea și curiozitatea lui, iar sentimentul tău de mândrie începe să crească cu fiecare poză pe care o ții în mână.

Culorile care îl vor îmbrățișa

Atunci când vorbim despre fotografierea unui nou-născut, decorul trebuie să fie cât mai simplu. Dar și culorile contribuie la crearea unui decor deosebit. În fotografiile de nou-născut, accentul cade pe micuțul model, iar culorile care îl îmbrățișează sunt neutre, pastelate, naturale, nimic țipător care să creeze disonanță. Culorile trebuie să completeze scenariul de gingășie în care actor principal este micuțul tău.

Fotografiile de copii, pe de altă parte, pot conține niște culori mai aprinse. Ele vor sculpta în decor, care devine mult mai important decât în cazul bebelușilor mai mici. Prin alăturarea culorilor potrivite, fotograful va evidenția energia micuțului tău și o va surprinde în fotografii.

 

Decorul specific fiecărei perioade

În ceea ce privește decorul utilizat pentru fotografiere, atunci când vorbim despre fotografierea nou-născuților, vorbim despre hăinuțe în culori pastelate, calde. Ele se adaugă atmosferei naturale pe care încercăm să o recreăm, cu ajutorul diferitelor obiecte. Spre exemplu, decorul va cuprinde cutiuțe, găletușe, pătuțuri sau boluri care sunt menite să sublinieze gingășia micuțului tău.

Pe de altă parte, fotografierea copiilor mai măricei va include alt tip de decor. Deja vorbim despre o jucărie preferată, despre un element preferat sau despre o hăinuță pe care tu o preferi pentru evidențierea personalității copilului tău. Ele vor contribui la energia pe care o vor emana fotografiile, iar tu vei avea fotografii care să-ți amintească de această vârstă a micuțului pentru totdeauna.

Nu aș putea să-ți spun că e mai important să-ți fotografiezi piticul când e nou-născut, decât atunci când are, să spunem, un an. Îți pot spune doar că mie, ca mamă, îmi aduce un sentiment extraordinar să privesc fotografiile micuțului meu, atât pe cele de când era nou-născut, cât și pe cele realizate după ce a mai crescut. Pentru mine, una, fiecare fotografie în parte este la fel de importantă ca fiecare etapă din creșterea lui.

Iar pentru ca fotografiile sale să fie cele care îți vor readuce zâmbetul pe buze după ani și ani, alege cu grijă fotograful căruia îi încredințezi amintirile tale.

Te invităm să privești cum surprindem noi emoția și povestea în fotografiile de nou-născut.

Distribuie:

Articole similare