5 lucruri pe care le-am învățat fotografiind bebeluși

M-am îndrăgostit de fotografia de bebeluși în momentul în care am devenit mamă. Se spune că secretul din spatele imaginilor perfecte este să iubești ceea ce fotografiezi – ei bine, eu așa am început! Mă uitam la micuțul din fața mea și nu-mi venea să cred cât e de frumos – era perfect! – și mă gândeam cât de dor o să-mi fie peste câțiva ani de acele momente. Mă uitam la contururile chipului său, la cum se chinuia, parcă, să-și țină ochisorii deschiși și să-și controleze gurița.

M-am gândit, atunci, la un singur mod prin care aș fi putut să păstrez acele imagini cât mai aproape de sufletul meu: prin fotografie. Și m-am apucat de treabă: am început să caut informații, să caut aparate și accesorii de care aveam nevoie și mi-am petrecut mult timp citind tot ce prindeam. Apoi am continuat să caut oameni de la care puteam să învăț și am găsit foarte mulți la workshop-urile la care am participat.

Între timp, am început să fotografiez așa cum puteam ca să exersez, să-mi dau seama unde greșeam și unde mai aveam de lucrat. Nu a fost deloc simplu, recunosc, dar niciun drum nu este simplu. Eu aveam un singur obiectiv: să-i ajut și pe alți părinți să păstreze vii amintirile celor mai frumoase momente din viața micuților. Asta era în anul 2013. Până astăzi, am învățat multe lucruri fotografiind bebeluși, nu doar de la micile mele modele și părinții lor, cât și din situațiile și ceilalți oameni minunați cu care m-am întâlnit.

Fiecare bebeluș este unic…

 …iar fiecare fotografie realizată devine unică în felul său. Unii dintre micuți au un profil extraordinar de plăcut, în timp ce alții sunt foarte fotogenici atunci când sunt pozați frontal. Nou-născuții nu au trăsăturile bine definite, iar felul în care cade lumina pe chipul lor le evidențiază contururile. Am învățat să-mi calculez lumina în care urmează să-l plasez pe fiecare micuț de la prima întâlnire cu el, astfel încât să-i pot scoate în evidență atuurile.

Decorul contribuie la povestire

 Atunci când spun povestea unei familii prin fotografii, toate detaliile folosite contribuie la atmosfera creată. Fotografiind mulți bebeluși, mi-am dat seama cât de important e fiecare detaliu. De exemplu, dacă folosesc o căciuliță pentru fotografierea unei bebelușe, trebuie să mă asigur că se potrivește ideea de căciuliță în povestea pe care vrem să o creăm. Dacă simt că nu se potrivește și e, cumva, ruptă din poveste, atunci trec la un alt element.

poze bebelusi

Culorile și texturile trebuie să fie în ton cu bebelușul

Fiecare copil are trăsăturile sale, iar nuanțele pielii și ale părului lor sunt extrem de variate. Pentru ca micuțul să fie starul ședinței foto, toate culorile și texturile trebuie alese astfel încât să îl scoată în evidență. De exemplu, atunci când fotografiez un bebeluș cu pielea mai închisă la culoare, aleg nuanțe de bej și pastel pentru decor, însă am grijă mereu ca rezultatul să nu fie un contrast prea mare.

Copilul e mai liniștit într-un mediu sigur

Siguranța bebelușului este pe primul loc în timpul sesiunii foto. Un copil care se simte confortabil va dormi mult mai bine și, astfel, fotografierea va fi mai ușoară atât pentru el, cât și pentru tine, ca fotograf, dar și pentru părinți, căci nu-și vor face griji. Păstrarea temperaturii optime în studio, alegerea unui decor sigur pentru el și alegerea numai a acelor poziții pe care le stăpânești ca fotograf sunt doar trei dintre cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont.

Atunci când pui 100% din tine în ceea ce alegi să faci…

În anul 2015 am fotografiat pentru prima dată un nou-născut. De atunci și până acum, nu trece o zi în care să nu mai citesc câte ceva despre asta sau în care să nu mă gândesc ce aș putea să fac mai bine în munca mea. M-a ajutat foarte mult să fiu mai stăpână pe mine faptul că m-am focusat doar pe acest tip de fotografie și cred că, pentru a deveni foarte bun într-un domeniu, trebuie să aloci foarte mult timp educării continue. Pentru mine, una, rețeta asta a funcționat foarte bine. Cred că, dacă aș fi alergat după mai mulți iepuri deodată, nu aș fi reușit să mă concentrez prea mult pe niciunul dintre ei și poate nici nu aș fi avut timp să mă bucur de momentele importante din viața mea.

Fotografia de nou-născut are un loc special în sufletul meu și mă simt binecuvântată în fiecare zi să pot să fac ceea ce îmi place și să îi bucur pe alții prin munca mea! Atunci când fotografiezi un bebeluș, le oferi părinților fotografii ale unor momente cu care nu se vor mai reîntâlni vreodată. De aceea e atât de greu și de frumos, în același timp – pentru că ai ocazia să imortalizezi niște momente unice. De aceea, trebuie să o faci cât mai bine posibil și să cauți mereu să te perfecționezi.

Distribuie:

Articole similare

Shopping cart
×