Lumina naturală în fotografia newborn – Primul pas spre perfecțiune

Folosită cu îndemânare, lumina naturală are puterea de a înnobila portretele cu bebeluși. Aceasta accentuează trăsăturile delicate ale micuților, ascunde subtil micile imperfecțiuni și creează emoție. De aceea, cred cu tărie că nimic nu poate întrece lumina naturală în fotografia newborn.

De asemenea, știu că lumina naturală nu este consecventă, este greu de controlat și ne poate da dureri de cap până învățăm să o stăpânim. Însă aceasta nu poate fi recreată de niciun bliț din lume, așa că este important să o valorificăm de fiecare dată când avem ocazia.

Chiar și atunci când folosim lumina de studio este ideal ca aceasta să semene cât mai mult cu lumina naturală. Cum reușim acest lucru? Prin multă practică, teste și determinare. La un moment dat, indiferentul că este naturală sau artificială, lumina va deveni cel mai bun prieten al vostru.

lumina naturala fotografie nou-nascut

Lumina directă și indirectă

Pentru a obține portretele pe care ni le dorim, este foarte important să cunoaștem cât mai multe detalii tehnnice despre lumina naturală în fotografia de nou-născut.

Astfel, lumina indirectă este lumina ușoară a ferestrei, care nu apare prin expunerea directă la razele solare. Ea poate proveni de la o fereastră orientată opus soarelui, sau poate fi chiar lumina dintr-o zi înnorată.

lumina naturala  in fotografia newborn
– lumină indirectă –

Pe de altă parte, lumina directă, sau lumina dură, este foarte greu de folosit si va da o culoare neplacută pielii bebelușului.

Singurul lucru pe care îl putem face este să o difuzăm cu ajutorul unui material similar celui utilizat pentru softboxuri. Dacă un singur strat nu este suficient, putem folosi mai multe. Acest lucru ne va ajuta să o “îndulcim” puțin, dar nu este varianta ideală de lumină naturală.

lumina naturala in fotografia newborn
– lumină directă –

Factori ce influențează calitatea luminii

Atunci când lucrăm cu lumina naturală există câteva aspecte de care este recomandat să ținem cont.

Distanța. Atunci când geamul este lung cât tot peretele, beanbeagul sau propsul se poziționează foarte aproape de fereastră. Dacă fereastra este plasată în partea de sus a peretelui, încercați să poziționați beanbagul/ propsul mai departe. Altfel, se vor crea niște umbre dure pe fața bebelușului.

După câteva încercări și teste, cu siguranță veți găsi cea mai bună variantă.

Direcția luminii. Folosiți lumina dintr-o singură direcție, deoarece sursele de lumină din mai multe direcții vor aplatiza vizual imaginea. Astfel, în cazul în care zona de fotografiere se află la intersecția mai multor ferestre, acoperiți-le pe cele pe care nu le folosiți.

fotografie de nou-nascut

Orientarea ferestrei. Pentru un fotograf de nou-născuți care locuiește într-o țară din emisfera nordică, ideal ar fi ca fereastra studioului să fie orientată spre nord. În ceea ce privește țările din emisfera sudică, o fereastră orientată spre sud ar fi varianta cea mai potrivită.

Însă toate aceste detalii nu trebuie să vă sperie. Eu nu am o fereastră orientată spre nord și cu toate acestea iubesc lumina din studioul meu.

Așadar, dacă sunteți la început de drum, stabiliți obiective mici pentru fiecare sesiune în parte și încercați să le îndepliniți. Fie că este vorba despre lumina bună sau pozitionarea perfectă, cu pași mici veți  reuși tot ce v-ați propus.

Sper că și voi iubiți lumina naturală, iar dacă vă doriți să aflați mai multe despre cum o puteți stăpâni ca un adevărat profesionist, vă aștept la un workshop de fotografie sau o sesiune de mentoring.

Până atunci, vă invit să exersați și să descoperiți câte puteți face cu ajutorul luminii naturale.

Distribuie:

Articole similare

Shopping cart
×