Tehnici de iluminare în fotografia newborn

În fotografia de nou-născut nu există foarte multe instrumente care să te ajute să obții portrete cu bebeluși perfecte. Ești doar tu, aparatul de fotografiat, modelul și lumina. Desigur că în studio există elemente decorative și accesorii care îți completează munca, însă talentul și imaginația sunt cele care te ghidează în procesul creativ.

Dintre toate, lumina creează magie și oferă acel efect dreamy portretelor, bebelușii fiind învăluiți într-o aură ce încântă privirea și sufletul privirilor. Însă, așa cum v-am mai povestit într-un articol anterior, este greu să deții controlul total asupra luminii încă de la început. Fotografiile perfecte necesită timp, răbdare și multă muncă, dar și câteva tehnici de iluminare în fotografia newborn esențiale.

Pentru că îmi doresc să te împrietenești cât mai repede cu lumina, fie ea naturală sau artificială, am pregătit câteva recomandări inspirate din experiența proprie, pe care te invit să le descoperi în continuarea articolului.

fotografie nou-născut

7 tehnici de iluminare în fotografia newborn

1. Folosește o singură sursă de lumină.

Deși este posibil să fi văzut studiouri cu mai multe surse de lumină, o mulțime de umbrele sau softboxuri orientate în toate direcțiile, și cabluri peste tot, iluminarea în fotografia de nou-născut nu necesită toate aceste echipamente.

Astfel, ai nevoie de o singură sursă de lumină pe care să te poți baza în timpul ședințelor foto.

2. Nu poți obține o lumină bună fără o sursă de iluminat corectă.

Provocarea nu este să găsești un bliț puternic, ci mai degrabă unul pe care să-l poți seta la o intensitate foarte scăzută. De ce? Pentru că vei folosi întotdeauna o diafragmă foarte deschisă.

Poți folosi de asemenea o lumină continuă. Avantajul acesteia este ca stă aprinsă tot timpul și te poți juca cu ea astfel incât să obții umbrele dorite. În plus, lumina continuă este o opțiune bună pentru fotografii începători care vor sa facă doar fotografie de nou-născut.

3. Lumina trebuie să vină întotdeauna de sus.

Afară, soarele este pe cer, iar lumina din interior vine din tavan. Acest concept este destul de simplu, dar atunci când un bebeluș este culcat pe beanbag, devine complicat pentru unii fotografi să folosească corect lumina. Astfel, întotdeauna lumina trebuie să cadă din vârful capului în jos, pe diagonală, către bărbie.

iluminare fotografie newborn

4. Distanța dintre subiect și lumină.

Un alt aspect important este distanța. Cu cât ești mai aproape de sursa de lumină, cu atât umbrele vor fi mai blânde. Cu cât vei sta mai departe de lumină, cu atât umbrele vor fi mai contrastante. Prin urmare, îți recomand să faci cât mai multe teste pentru a vedea ce ți se potriveste mai bine.

5. Alege modificatorul potrivit.

Pentru a obține acel aspect mai “blând”, dorim să modificăm lumina, de aici și termenul general “modificator”.

Cele mai utilizate modificatoare în fotografia de nou-născut sunt umbrelele parabolice sau softboxurile.

Amândouă fac o treabă bună. Acestea difuzează lumina și o împrăștie, astfel incât să nu avem doar o lumină dură direcționată pe subiect.

tehnici iluminare newborn

Modificatorii au dimensiuni diferite și cu cât sunt mai mari, cu atât lumina va fi mai difuză și se va înfășura mai “moale” în jurul subiectului. Cu toate acestea, pentru modificatorii mari, trebuie să te asiguri că spațiul din studio este suficient, în special înălțimea plafonului. Dacă vei fotografia părinți folosind un astfel de modificator, acesta va trebui să fie ridicat, astfel încât lumina să se afle deasupra capului celui mai înalt părinte.

6. Alege stativul potrivit.

Stativul este o componentă imporantă, care necesită de asemenea atenție. Acesta trebuie să fie rezistent pentru a putea susține greutatea blițului și a modificatorului. Totodată, trebuie să permită plasarea luminii și a modificatorului (umbrelei) cât mai aproape de sol.

7. Ai grijă la elementele din jur.

Dacă simți că umbrele sunt prea dure sau lumina este prea plată, analizează ce se află în jur în spațiul în care fotografiezi. Există ceva care să reflecte lumina inapoi?

De exemplu, dacă peretele din spatele beanbag-ului este alb, este foarte probabil ca lumina să se reflecte. De asemenea, dacă ai o dușumea portocalie este posbil să se reflecte asupra bebelușului. 

Atenție și la culoarea hainelor pe care le porți în timpul ședințelor foto. Alege întotdeauna o ținută închisă la culoare, deoarece hainele albe vor reflecta lumina pe subiect și vor funcționa precum o blendă.

Voi ce alte tehnici de iluminare în fotografia newborn mai cunoașteți?

Distribuie:

Articole similare

Shopping cart
×