
Newborn and Portrait Summit – Ediția 2023
Care este povestea primei ediții Newborn and Portrait Summit? Ei bine, atunci când iubești ceea ce faci, simți nevoia să
Cu toții începem de undeva, iar eu, la fel ca și ceilalți fotografi de newborn, am început prin a face greșeli. Cred că aceasta este cea mai naturală cale de a învăța și evolua în ceea ce îți dorești să faci cu adevărat. Tocmai de aceea, îți ofer ție – cititor și fotograf – câteva sfaturi valoroase pe care să le urmezi în drumul tău spre lumea nou-născuților. S-ar putea să fi experimentat deja aceste greșeli de fotografi nou-născuți , însă, niciodată nu înveți suficient. Fotografia necesită cunoaștere, inspirație și pregătire constantă.
1. Nu te aștepta la fotografii perfecte din prima încercare
Înainte de artă, fotografia de nou-născut este o provocare atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Stăpânirea tehnicilor de fotografiere, alegerea recuzitei potrivite, comunicarea cu părinții sau interacțiunea cu nou-născuții reprezintă doar o parte din aspectele care se deprind odată cu trecerea timpului. Nu există nicio rețetă secretă pentru un început lin. Ca atare, învață, descoperă, experimentează, visează și, cel mai important, fii tu însuți.
2. Să nu te grăbești
Orice fotograf de nou-născuți are emoții la primele ședințe foto. Bebelușii sunt fragili, părinții sunt nerăbdători, iar presiunea de pe umerii fotografului este mare. De aceea, sfatul meu este să nu te grăbești. Pentru început, asigură-te că studioul și recuzita sunt pregătite pentru venirea oaspeților. Comunică cu părinții, interacționează cu bebelușul și pregătește-l treptat pentru primul său album foto. Chiar dacă primele fotografii nu te satisfac pe deplin, nu te descuraja. Rezultatele frumoase vin în timp.
3. Poziționează bebelușul în raport cu lumina
Există câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont atunci când fotografiezi un nou-născut, iar lumina este unul dintre acestea. Există două tipuri de lumină – directă (lumina puternică a soarelui) și indirectă (lumina ferestrei). În funcție de direcția și fluxul luminii, trebuie să ajustezi corespunzător unghiul de fotografiere. Lucrul cu lumina nu este deloc ușor, iar primele ședințe îți vor răpi mai mult timp pentru a obține rezultatele dorite. Însă, cu voință și mult exercițiu vei reuși să stăpânești abilitatea de a recunoaște unghiul potrivit pentru fotografierea bebelușului.
4. Folosește culori neutre
Chiar dacă recuzita și accesoriile sunt cele care dau o valoare artistică fotografiei de nou-născuți, bebelușul rămâne principalul subiect al ședinței foto. De aceea, te încurajez să adopți un stil cât mai simplu, care să nu umbrească trăsăturile micuțului model. Alege elemente de recuzită și propsuri în culori neutre, cât mai apropiate de nuanța pielii celor mici. Folosirea unor culori tari distrage atenția de la bebeluș și creează un contrast vizual puternic. În cele din urmă, asigură-te că pe lângă culoarea potrivită, accesoriile alese sunt confecționate din materiale compatibile cu pielea sensibilă a nou-născuților.
5. Preocupă-te de siguranța bebelușului
Înainte de orice, bebelușul care ajunge în studioul tău foto are nevoie de un mediu sigur, care să-i asigure toate condițiile de care are nevoie pentru a fi relaxat în timpul ședinței. Micuțul trebuie supravegheat permanent, deoarece se poate mișca chiar și în timp ce doarme. Pentru că sunt fragili, bebelușii trebuie manevrați cu grijă și răbdare. Pe lângă eforturile tale ca fotograf profesionist de a oferi siguranță bebelușilor, amenajarea studioului foto este la fel de importantă.
Astfel, trebuie să utilizezi surse de căldură indirecte, care să asigure temperatura optimă pentru bebeluși, fără să creeze disconfort. Alege props-urile în funcție de greutatea și mărimea micuților, curăță hăinuțele și restul accesoriilor, aerisește și igienizează atelierul înainte de fiecare sesiune. Dacă obișnuiești să porți bijuterii, nu uita să le dai jos atunci când fotografiezi bebeluși. Și desigur, invit-o pe mămica bebelușului să fie cât mai aproape de copilul ei pe toată durata ședinței. Prezența ei îl calmează și liniștește.
6. Nu te compara cu alți fotografi
Ca fotograf de nou-născuți începător, ești tentat să admiri munca unor oameni din domeniu cu experiență și portofolii impresionante. Dacă te regăsești în acest scenariu, este timpul să te concentrezi pe propria persoană, pe vocea ta creativă și să apreciezi și iubești tot ceea ce faci tu cu aparatul de fotografiat. Pentru a te face remarcat, este important să fii autentic și să pui bazele propriului stil. Astfel, vei fi recunoscut de către public chiar și atunci când semnătura ta nu se află pe fotografiile cu nou-născuți realizate de-a lungul timpului.
Pentru că educația este cea mai importantă, îți mai ofer un ultim sfat: citește, fii curios, experimentează și participă la cât mai multe cursuri de formare și perfecționare. Dacă simți că ai nevoie de îndrumare, te aștept oricând să descoperim împreună fotografia de nou-născuți. În cadrul sesiunilor de mentoring vom acoperi toate aspectele de bază și ne vom concentra pe nevoile tale, astfel încât să pleci din studioul meu încărcat cu energie pozitivă și încrederea de care ai nevoie pentru a continua să mergi pe drumul ales.
Iar atunci când ți se pare că eforturile tale nu dau roade, amintește-ți că trebuie să investești timp, suflet și pasiune în fotografia de newborn. Pentru a trece cu bine peste fiecare obstacol și pentru a nu repeta întreaga listă de greșeli ale fotografilor de nou-născuți începători, este nevoie de multă determinare, curaj și muncă.
Îți doresc mult succes!
Care este povestea primei ediții Newborn and Portrait Summit? Ei bine, atunci când iubești ceea ce faci, simți nevoia să
Bine ai venit într-o călătorie extraordinară, unde vom explora împreună cele 10 secrete esențiale pentru a organiza o ședință foto